top of page

Wanneer is iemand spiritueel? Het antwoord zal je verbazen...

Bijgewerkt op: 8 feb. 2023

Als iemand aan je vraagt of jij spiritueel bent, vanaf welk moment mag jij dan JA zeggen? Is dat wanneer je dagelijks mediteert? Of elke week start met yoga en een kaartje trekken? Of wanneer je energieën oppikt en na een vervelend bezoekje door je huis paradeert met een bosje salie?


Spiritualiteit, steeds meer mensen staan ervoor open. Maar wat is het nou eigenlijk? Wanneer is iets spiritueel?


Toen ik nog een relatie had, met een -zoals hij zelf zei- hele nuchtere man, zei hij bij het minste of geringste dat hij mijn doen en laten te spiritueel vond. Een cursus hypnose? Spiritueel. Mediteren? Spiritueel. Een training over geld manifesteren? Spiritueel. Een maand lang naar Ibiza in een community leven? Spiritueel. De stempel was zo snel gedrukt, dat ik mezelf af begon te vragen ‘Wat is spiritualiteit eigenlijk?’


Het zal je niet verbazen als de meningen hierover verschillen, maar toch wil ik graag mijn visie delen.


Wat mij betreft gaat spiritualiteit over de connectie en verbinding met de bron en jouw hogere zelf. Punt.


Nee, zo simpel is het nou ook weer niet.


Om de verbinding met de bron en onze hogere zelf terug te vinden hebben we soms iets nodig. We zijn die connectie namelijk vaak kwijt en daarom beginnen we met zelfontwikkeling en interesse in spiritualiteit. En dat ‘iets’ wat we nodig hebben, zie ik als tools om die verbinding terug te vinden.

Deze tools worden vaak als spiritualiteit omschreven. Mediteren, yoga, breathwork, reiki etc. Tools die dienend zijn aan het doel: de verbinding met jezelf terugvinden.

Maar… *insert filosofische gedachte*


ALLES is toch dienend aan het doel?

Iemand die zichzelf omschrijft als nuchter, aards en niks met spiritualiteit heeft, niet bezig gaat met zelfontwikkeling, en een heel simpel en tevreden leven leeft. Dat is toch dienend aan zijn of haar doel? En als dat dienend is aan zijn of haar doel, is het dan niet spiritueel?


Iemand die anderen veroordeelt, alles behalve liefde en licht is, leeft zijn of haar leven om andere zielen inzichten te kunnen geven. Ook al is diegene zich er op dit moment wellicht niet bewust van. Wat hij doet is dienend aan het doel, want het licht leert van het donker. Ook dat is toch spiritueel?


Iedereen is spiritueel. Het maakt niet uit wat diegene doet. Diegene leeft zijn leven hier op aarde, op de manier zoals die nu doet, zodat zijn of haar ziel kan groeien.


Dus niet alleen die tools die wij soms gebruiken en nodig hebben is spiritualiteit. Alles is het. En daarom misschien ook wel weer niet. Want dit is ‘gewoon het leven’.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page