top of page

4 Valkuilen van spiritualiteit

Bijgewerkt op: 8 feb. 2023

Spiritualiteit. De een vindt het heerlijk om zich ermee bezig te houden, de ander moet er niets van weten. Ook heb je nog een grote groep mensen die wel nieuwsgierig zijn, maar niet weten waar te beginnen.


Deze blog is voor de nieuwsgierigen en de mensen die al volop me spiritualiteit bezig zijn. Want het lijkt zo onschuldig, maar ben jij je bewust van de volgende valkuilen?
1. De power buiten jezelf plaatsen.

Misschien ga je wel naar een coach, healer of medium omdat je op zoek bent naar antwoorden of jezelf. Een valkuil hierin is dat je de power volledig buiten jezelf kunt leggen. Natuurlijk zijn coaches, healers of mediums geweldig om naast je te hebben staan. Maar zoals ik zei: ze staan NAAST je. Zij leven niet jouw leven. Zij weten niet wat jouw pad is. Zij weten niet wat jij ervaart, voelt en doet. Dus pak zelf de regie over je leven, en als je merkt dat je wat sturing kunt gebruiken, dan kun je met iemand samen gaan werken, maar wees je ervan bewust dat wat diegene ook zegt, het jouw leven en jouw keuze is. Geef die power niet weg. Want dat is alles wat je hebt in dit leven: jezelf.

2. Aan strikte regels houden.

Bijvoorbeeld bij het mediteren hoor je het vaak: ga elke dag mediteren om contact te maken met (vul maar in… de bron, het universum, je higher being etc). En natuurlijk is dat super als dat jouw behoefte is en nieuwe ritme wordt. Maar de valkuil in dit stukje is dat sommige mensen er veel druk opleggen. Het mediteren wordt een moeten. En zodra ze niet gemediteerd hebben, raken ze teleurgesteld in zichzelf. Vertrouw erop dat wat jij op dit moment doet, het juiste is wat je op dit moment mag doen. Er zijn geen regels binnen spiritualiteit. Het gaat erom dat je verbinding leert maken met jouw diepste zijn, en hoe je dat doet, dat mag een zoektocht zijn, maar het is nooit een moeten.

3. Het als excuus gebruiken.

Als iets niet is gelopen zoals je hoopte, dan kun je zeggen: ‘Ah, dan heeft het zo moeten zijn, ik vertrouw erop dat er iets anders op mijn pad komt.’ Wat een heerlijke en ontspannen gedachte, want je mag er ook op vertrouwen dat dat zo is. Je krijgt altijd wat voor jou bestemd is. Maar…. dat betekent niet dat je niet mag rouwen om dat wat je niet hebt gekregen. Je mag dat verdriet voelen. Je mag die teleurstelling ervaren. Sterker nog, dat is precies de bedoeling. Alle emoties toelaten én vertrouwen dat dit de juiste weg is.

4. Jezelf beter voelen dan mensen die niets met spiritualiteit hebben.

Iedereen bewandelt zijn of haar eigen pad. De een gaat bewust op zoek naar de spiritualiteit, de ander totaal niet. En weet je, alles is oké! En eigenlijk is ook alles spiritueel, maar daarover lees je meer in deze blogpost. Niemand is beter dan de ander. Het is een ontzettende niet-spirituele gedachte als je dit wel zo ervaart.


Herken jij je in een van bovenstaande valkuilen? Wees vooral niet te streng voor jezelf. Je doet, je leert, je ontdekt en dat is toch precies waar het leven voor bedoeld is? Enjoy!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page